Historie

Het koor is in december 1980 ontstaan binnen de toneel vereniging Diever, bekend van de Shakespeare openluchtspelen, als ondersteuning van de toneelactiviteiten. De leiding is in handen van Kees Bakker met ondersteuning van zijn vrouw Nel en de roepnaam van het koor is Koortje Kees. Het koor repeteert eerst in de huiskamer, maar door een groeiend ledenaantal wordt het verenigingsgebouw van de toneelvereniging de nieuwe oefenlocatie.

In 1998 heeft Huub de Groot het dirigentschap overgenomen en heeft deze vervuld tot september 2002. Door het onverwachte vertrek van Huub werd het koor enigszins stuurloos. Om het koor in stand te houden hebben Kees en Nel Bakker het dirigentschap als tijdelijke duobaan op zich genomen tot er een nieuwe dirigent gevonden is.

In 2004 is er een bestuur gekozen, een muziekcommissie ingesteld en een dirigent gezocht. In september is Klaas Peter van der Laan als dirigent begonnen. Klaas Peter studeerde zang bij Riekje Bakker aan het conservatorium in Zwolle, waar hij in 2001 afstudeerde. Met het dirigeren van het Gemengd koor van de toneelvereniging Diever begint hij zijn dirigentenloopbaan en neemt lessen koordirectie bij Marco Hup. Vanuit zijn eigen kennis en ervaring als zanger brengt hij de koorleden zangtechniek en stemvorming bij. De soms hilarische rek- en strekoefeningen worden ingevoerd: zingen doe je met je hele lijf, dus alle spieren mogen losgemaakt worden. Het repertoire wordt uitgebreid: het koor kan steeds moeilijkere en daarmee ook meer gevarieerde stukken zingen.Het koor gaat in 2008 zelfstandig verder met als naam Dievertimento en wordt lid van de KBZON.

Na 8 jaar samenwerking is het koor toe aan een nieuwe dirigent en Klaas Peter aan een nieuwe uitdaging. Het koor vindt een goede opvolger in Monique Suring. In juni 2012 is het afscheidsconcert een groot succes, mede door de solisten sopraan Esther Ebbinge, baroktrompettist Dave Hendry en organist Mannes Hofsink.

Monique heeft het dirigentschap gedurende 7,5 jaar op een inspirerende manier vervuld totdat het haar te druk werd met het dirigeren van andere koren (zoals het projectkoor Gabriel Faure) en haar Pansoori praktijk.
Er is een zeer goede opvolger gevonden in de persoon van Esther de Vos die het koor sinds februari 2020 leidt. Ze is een geschoold zangeres en woonachtig in Diever. Ze leidt het koor op een bijzonder enthousiaste wijze.